Страници

неделя, 18 март 2018 г.

Шоколадово брауни...

... или браунито, което не е брауни. Защо ли?




Класическото брауни е десерт с много шоколад, масло и яйца и съвсем мъничко брашно. Десерт, който се пече внимателно и който се топи в устата и изчезва от тавата за секунди!

Но ние, в Ананда, готвим без яйца. А браунито без яйца не е брауни и... Нашето небрауни е разкошно-сочен шоколадов сладкиш, чиято рецепта решихме да споделим с вас!


То е доста лесно. Почти няма какво да му се обърка, за разлика от класическото. Но също както с класическото, трябва да внимаваме с изядените количества, за да не се окаже, че са ни отеснели гащите. :)



Шоколадово брауни 

Рецептата е за 12бр. брауни по 80гр., но винаги можете да го нарежете и на по-малки парчета!  Имайте предвид, че е необходимо да се приготви един ден предварително, за да може да се напои и да е меко и сочно при сервиране. 

200гр. брашно
200гр. захар
25гр. какао
2ч.л. бакпулвер
230мл. мляко
70мл. зехтин
75гр. орехи (накълцани)

Загряваме фурната до 180°C. Необходима ни е тава с приблизителни размери 15х20см. Може и по-голяма, но тогава ще стане по-тънко и трябва да се пече по-кратко. Подготвяме тавичката, като я намазваме със зехтин или масло и поръсваме с брашно. Може да я застелем и с хартия за печене, но трябва да сме внимателни при ваденето на парчетата. В купа смесваме сухите съставки. Добавяме течните и разбъркваме, докато получим гладка, хомогенна смес. Добавяме накълцаните орехи и разбъркваме отново. Изсипваме в тавичката и заравняваме с лъжица или шпатула. Печем 30-35мин. и изваждаме да изстине. Когато изстине, нарязваме на парчета, но без да ги вадим от тавата! 

Приготвяме следната заливка:

125гр. масло
90мл. вода
150гр. захар
25гр. какао

Слагаме всички съставки в тенджерка на котлона, като периодично разбъркваме. Щом сместа заври и всичко е разтопено и добре хомогенизирано, сваляме от огъня. Внимателно заливаме нарязаното брауни и го оставяме да се напои за една нощ на стайна температура. След това го прибираме в хладилник. 

И споделяме със семейството, приятелите, съседите и се наслаждаваме, и блаженствуваме! Да ви е сладко!



5 коментара:

  1. Страхотна рецепта. Вече няколко пъти я следвам и резултаът е блажен и сладък.
    Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  2. леле... от тези снимки няма как да не му се прииска на човек, едно брауни. Запрятам ръкави, дано ми се получи.

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасно се получи и при мен! Рецептата е много точна и резултатът е неустоим :) Сърдечни благодарности за споделената сладост!

    ОтговорИзтриване
  4. Невероятно вкусно и лесно! За втори път правя Ваша рецепта и съм възхитена! Супер
    те :)

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...