Страници

вторник, 17 януари 2012 г.

Торта без яйца и захар?


Съвсем възможно!

Ако и на вас е омръзнало да затормозявате тялото си с тежки и сладки лакомства, но все пак ви се яде нещо... за душата, предлагам решение - една прекрасна и пълноценна торта, която на всичко отгоре е и лесна. :)

За блатовете:

150гр. накълцани фурми (може и стафиди)
150гр. плодов сок (аз използвах мандарини)
200гр. брашно (препоръчвам от Слънце Луна)
1 щипка сол
4ч.л. бакпулвер
60мл. зехтин (може и олио)
50мл. кисело мляко
2 пак. ванилия
3 шушулки кардамон (пожелание)

Накисваме фурмите за няколко часа в плодовия сок или (ако са достатъчно меки) направо слагаме двете съставки в блендер и пасираме, докато се получи апетитно пюренце. Ако нямате блендер под ръка, варете плодовете около 20мин. и след това използвайте уред за пасиране на картофи.


Загрейте фурната до180°C. Добавете останалите съставки към пюрето и блендйте още една минута. Подготвяме две форми за торта (моите бяха по 18см) и разделяме сместа на две. Печем 25-30мин. Проверяваме с клечка. След като са готови ги оставяме да починат десетина минути и ги прехвърляме върху метална решетка, за да изстинат.


Получените блатове са малко по-плътни от обикновените със захар, но за сметка на това са изключително вкусни и дъхави.

За крема:

400гр. цедено кисело мляко
400гр. заквасена сметана
200гр. фурми
сокът на 1 лимон
сокът на 2 мандарини
2 ванилии
3 шушулки кардамон

По същата схема - разбиваме фурмите със сока от цитрусите.


И разбъркваме хубаво всички съставки на ръка.


Разрязваме блатовете на две (получават се сравнително тънички, но това да не ви плаши). И намазваме с крема, като оставяме една част за да покрием тортата отстрани и отгоре.

 Украсяваме с каквото ни е на сърце. Аз използвах орехи и червен пипер за контраст, но признавам, че голяма част от дегустаторите го избутваха настрани. :) Така че... импровизирайте!


Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...