В разните му там студени, зимни утрини какво да прави човек, ако не топли, сладки експерименти?
И когато е такъв период от годината, че някои разкрасителни и овкусителни елементи, като маслото, млякото и яйцата не са разрешени... с какво да експериментираме, ако не с брашна?
Тъй и моя милост, не я свъртя и намери в шкафа буркан с брашно - нахутено. Спомни си за оня божествен вкус на индийското бесан ладху (запържено в гхи нахутено брашно, с орехи, кокос, кардамон, захар и оформено на топки) и се зачуди ДАЛИ пък туй не може да стане на сладкиш? Разлетяха се тенджери, тигани и... се оказа, че може!
Рецептичка
2-3 добре узрели банана
шепа орехови ядки
1ч.ч. нахутено брашно
1с.л. бакпулвер
1с.л. какао
щипка канела
1/2 ч.ч мускавадо захар
50гр. натурален шоколад (разтопен или накълцан)
1/3 ч.ч. зехтин
2/3 ч.ч вода
Загряваме фурната до 180°C. Смесваме всички сухи съставки (без шоколада), прибавяме течните и разбъркваме. Негово величество можем да разтопим или да накълцаме на парченца - според това как искаме да го усещате в сладкиша. Приготвяме тавичка (моята беше правоъгълна). Нарязаните банани и едро накълцани орехи нареждаме на дъното, най-добре върху намазнена хартия за печене. Отгоре изсипваме сместа и печем 40-45 мин. Проверяваме с клечка дали центъра е сух. Обръщаме след като изстине (и не ровим с пръсти в тавата преди това, колкото и да сме любопитни :).
Реших да пробвам и вариант със запечено на сух тиган нахутено брашно. Принципно исках да го запържа до златисто в масло, ама нали са пости...
Получи се доста интересен вкус и аромат. Много силен и засищащ. Една две хапки и си абсолютно удовлетворен. Рецепта няма да ви дам (за сега), защото забърках всичко съвсем на око - малко кокосово мляко, орехи, канела, запеченото брашънце, бакпулвер и шарлан. Тепърва ще го разработвам и споделям.
Приятни експерименти! :)
Светле, сладкиша с банани беше наистина превъзходен :) но как бананите останаха така сочни на повърхността, сякаш около тях имаше желатин ... или те са били от долната страна на тавата и така се е получило като са се изпекли?
ОтговорИзтриванеКамиК
Точно така! Бананите се поставят на дъното на тавата, а сместта отгоре. Като се изпече и изтине се обръща.
ОтговорИзтриванеЧудно :) Ще пробвам да направя нещо подобно скоро ;)
ОтговорИзтриванеКамиК
Пробах го, става супер бързо и е страхотен на вкус :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря за чудесната рецепта!
А колко парчета излизат от това количество продукти?
ОтговорИзтриванеAz propusnah kakaoto I vapreki tova sladkicha be6e strahoten!Mnogo spoluchliva resepta!
ОтговорИзтриванеМного успешна рецепта! Нахутено брашно не бях използвала самостоятелно в сладкиш, но вкуса е чудесен. Замених какаото с брашно от рошков, като добавих и 1 чаена лъжица прах от боабаб за експеримент. Получава се малък и кокетен десерт, който е отлична закуска. Благодаря, че споделихте рецептата с нас!
ОтговорИзтриване