Това е сладкиш с дълга история, леко пикантна, в няколко серии, но със съвършено блажен край!
Дълго ми бе НАМЕКВАНО... "Хайде, няма ли да го приготвиш отново?!" и ето ти на, сгоден случай, рожденият ден на пламенно надяващата се! :)
В чест на Марина! Бананвият чийзкейк!
За основата:
200гр. пълнозърнести шоколадови бисквити
70гр. разтопено масло
шепа смлени орехи
(добавих и 1с.л. какао, нали съм си шоколадов маниак)
70гр. разтопено масло
шепа смлени орехи
(добавих и 1с.л. какао, нали съм си шоколадов маниак)
За крема:
500гр. банани (без обелките)
300гр. кафява захар
сокът на един лимон
1с.л. царевично нишесте
300мл. млечна сметана (в случая използвах с 20% масленост)
200гр. бял шоколад
ванилия
Добре е да се пече вечер, за да може да изстине във фурната на леко отворена врата. Каква по-чудесна закуска за любимия...? Но, разбира се, следобедните соарета също не са за изпускане. ;)
И тъй. Загряваме фурната до 150°C. Приготвяме тава с диаметър 26см и слагаме хартия за печене. Ако използвате форма с махащи се стени е добре да я поставите в друга тава, тъй като е възможно част от маслото да изтече, ако не се затваря плътно.
Счукваме бисквитите на трохи и ги смесваме с орехите и разтопеното масло. Разстиламе сместа на дъното на тавата.
Разтопяваме шоколада на водна баня и го прибавяме към останалите съставки за крема. Хубаво разбиваме с пасатор, кухненски робот или друго средство, което имаме под ръка, докато се получи гладка смес. Изсипваме върху основата и слагаме да се пече за около час и половина. Трябва да се зачерви отгоре и когато боцнете, клечка да излезе сравнително суха (все пак си е сочен сладкиш). За изстиването вече говорихме - баавно и дъълго.
След като сладкишът е напълно студен, внимателно минете с нож по края на тавата, за да го освободите в случай, че има нещо залепнало. Смело го обърнете върху плоска чиния, отлепете хартията за печене от дъното и пак смело го върнете в друга плоска чиния. :) Звучи по-страшно от колкото е в действителност.
За украса използвах няколко лъжици овче мляко, което смесих с малко пудра кафява захар и намазах отгоре. Може да използвате цедено кисело мляко или да си го хапвате просто така. Бон апети!
П.С. Приятелиии, споделете с приятелииии! :))
П.С. 2. Тази статия нямаше да е възможна, ако рожденничката не беше пратила едно парче за мен.
Страхотно изглежда. Сигурна съм, че е много вкусен. Непременно ще го пробвам.
ОтговорИзтриванеМнооого е вкусен, да!! И много лек!
ОтговорИзтриванеМила ми Ананда, аз само да питам какви са тез пълнозърнести какаови бисквити и има ли ги навсякъде?
ОтговорИзтриванеМила ми Ванилке, не... помня. :) Може да се използват какви да е бисквити - шоколадови или не, пълнозърнести или не. Може и сама да си ги направиш. ;)
ИзтриванеЗдравей,
ОтговорИзтриванеМного ми допада десерта, само ми кажи моля те, сметаната какво я правиш, разбита ли я слагаш или течна
Поздрави
Биби
Привет Биби! Сметаната я слагаш така, без да я разбиваш. Колкото по-висока масленост, толкова по-добре. Аз обикновено купувам от метро с 35%.
ИзтриванеЧуден! Вчера озари и нашата трапеза след вечеря :) След като го опитах в главата ми изникна спомена за детска каша Слънчо - банан, която като малка обожавах :)
ОтговорИзтриванеДааа, разкошна беше тази каша! :)
ИзтриванеLove bananas and your dessert looks so delicious!
ОтговорИзтриванеHave a lovely week :)