Страници

понеделник, 4 юни 2012 г.

Морко-овчета-а, който не яде...


... нещо друго ще си избере! Но пък аз имах моркови. А ми се папаше сладичко. И така се роди идеята за този ароматен и лек сладкиш! Можете да заместите морковите с каквото пожелаете - кайсии, ягоди, тиква, банани...

Постен морковен сладкиш 

За основата:

1ч.ч орехови ядки
5-6 пресни, обезкостени фурми 
щипка канела
щипка джинждифил на прах
малко лимонов сок

Смиламе орехите и фурмите, добавяме останалите съставки и омесваме твърдо тесто, което разстиламе на дъното на регулируема форма за торта (с диаметър от порядъка на 17-18см.)



За крема:

230гр. моркови
100гр. пресни, обезкостени фурми
200мл. кокосово мляко
1с.л. царевично нишесте
щипка сол
1ч.л. канела
1ч.л. джинджифил на прах
ванилия
100мл. вода
1ч.л. агар-агар

Сваряваме морковите на пара и ги пасираме заедно с фурмите, кокосовото мляко, нишестето и подправките.  Слагаме водата и агара в тенджера на котлона, бъркайки. Оставяме да покъкри 1-2 мин. и добавяме морковената смес. Когато заври и леко се сгъсти, сваляме от котлона и изливаме върху предварително подготвения блат. Хубаво е да поизстине на стайна температура, след което прибираме в хладилника, да стегне за няколко часа. Може да се украси с всякакви красоти и вкусотии.

Амкаме!





Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...