Страници

четвъртък, 31 май 2012 г.

Сурово и веган, ама и сладичко :)


Пусти му и творци! Луди глави! Кулинари! Не могат да мигнат дорде не завъртят по един-два сладкиша! Че и след това - цяяла нощ ще се въртят и бълнуват - пък как ще го снимат, пък как ще го опишат, кого ще почерпят, с кого ще споделят, а и следващата идея назрява... Истината ви казвам, луда работа!

Та и аз с тях. :)


Едно свободно мигче да имам - нищо друго не ме интересува! Може хладилникът да е празен, вънка да са виелици, НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА!    А-з    щ-е    г-о-т-в-я   !!!    Всъщност "готвя" не е точната дума. Защото, както е в случая, имаше мноого б-ъ-ррррр, много пльок-к, много мач-мач и други подобни работи, но същинско готвене нямаше. Защото, както е в момента, понякога ни се налагат специални режими на хранене и е чудесно, че сезонът е на наша страна!

Сурово и веган, ама и сладичко!

или

Ядкова лимонова торта с череши


Съвсем спонтанна и непоследователна. Съвсем типично.Съвсем не мога да ви кажа точните количества. Аз или меря до грам или слагам дори без да гледам. :) Ех... добре че е пролет! 



Та тъй, съставките:

За шоколадовата основа:

- около 1ч.ч смлени бадеми. Ако сте пинизчии е най-добре да си ги накиснете за една нощ и да ги обелите и смелите след това.

- 6-7 пресни фурми, обезкостени и накълцани

-  1-2 супени лъжици какао

- ванилия

-малко вода (пречистена/ минерална)

Намачкваме хубавко всичко с ръце, като разбира се накрая задължително облизваме старателно всички пръсти! Целта е да получим много гъста смес, която да разстелем в регулируем ринг на дъното на някоя любима чиния. Чрез облизването на пръстите (много важно е!) разбираме дали е добре на сладост и вкус и добавяме още нещо ако ни се прииска. Тъй.



За белия крем:

- около 2ч.ч кашу. Ако сте пинизчии... знаете. :) Накисвате го за няколко часа. Аз просто го бръмнах на прах тъй, както си спеше.

- сокът на един лимон

- няколко капки лимоново масло или кората на екологично чист лимон

- 1с.л. маково семе

- нещо за подслаждане - агаве, мед, кленов сироп, фруктоза... в краен случай пудра (кафява) захар.

Хубаво разбъркваме и разбира се - дегустация! Внимаваме да не стане много рядко, за да може да стегне. Имаме предвид, че ако не сме накисвали кашуто предварително то ще поеме доста влага, така че не би трябвало да има проблем. Може да сложите кокосово масло ако е станало по рядко.  Аз нямах под ръка, затова е така "постно". :)
Ако е гъсто - още лимонов сок, не разреждайте с вода, за да не се разреди и вкуса.

Разстиламе върху шоколадовото блатче и слагаме в хладилника да стегне за няколко часа.


Преди да сервираме обезкостяваме 1-2 шепи череши и ги накълцаме или пасираме леко. Отцеждаме сока, който са пуснали и и ги заливаме с 1-2 лъжици лимонов сок. Ако пък имате вишни... каква вкусотия ви чака! Слагаме сместа отгоре и... останалото не е може да се предаде с думи... :))
 

Наслаждавайте се на всичко по пътя!  

8 коментара:

  1. Значи!

    Не сме пинизчии, облизваме страрателно пръст по пръст, регулируем ринг си имаме....това означава ли, че ще ПРАВЯ торта суроваааааа


    Ще! Ще ги омаям всички наоколо!
    Мерси ти!

    ОтговорИзтриване
  2. Фантастично изглежда. Непременно ще се престраша :) Не съм ползвала агаве досега, но мисля да опитам, като изпусна само мака :)

    ОтговорИзтриване
  3. А защо без мак? :) Лимон и мак е класическа комбинация!

    ОтговорИзтриване
  4. Мацка, колко см ти е диаметъра на тортената форма? Със зададените съставки за шоколадовата смес и при тройно зададеното количество фурми, че не ми беше сладко достатъчно, едвам настлах дъното :/
    Като гледам как вървят нещата, както ми е по-малко кашуто,сигурно ще добавям към бялата смес и белени слънчогледови семки, че иначе тортата ще стане тънка като палачинка.

    ОтговорИзтриване
  5. Невероятна е :) който не я е опитал само може да сажалява!

    ОтговорИзтриване
  6. Здравейте, страхотни снимки.Искам да ви питам дали ще стане с някакъв замразе плод вместо череши?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, благодаря! Възможно е, зависи от плодовете. Ако са с голямо съдържане на вода може да се разкашкат много, когато се стопят.

      Изтриване

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...