Страници

понеделник, 19 декември 2011 г.

Бананова торта с мока крем

Нека споделя. :)


Толкоз пръсти бяха облизани покрай тази рецепта, че просто няма как да не ви я издам. Тайната е... че е ужасно вкусно-изкушаваща и "мммммм" предизвикваща торта. Просто няма как! :)

 Адаптирана от "Ready for Dessert", David Lebovitz.

За блатовете:

170гр. масло (стайна температура)
220гр. захар
2бр. ванилия
2/3 с.л. от вашето любимо кафе (или нес)
150гр. кисело мляко
370гр. банани (3-4бр.)
260гр. брашно
1 1/4 ч.л. бакпулвер
1 1/2 ч.л. канела
1/2 ч.л. сода
1/3 ч.л. сол
100гр. орехи

Загряваме фурната до 180°C. Приготвяме две форми за торта (аз използвам регулируеми) с диаметър около 23см. Разбиваме с миксер маслото и захарта, докато станат на пухкав крем. Добавяме ванилията, кафето и киселото мляко, разбъркваме още няколко секунди.  В отделна купа смесваме сухите съставки - брашно (пресято), бакпулвер, сода, канела и сол. Към разбитата маслена смес прибавяме половината от брашнената, последвана от пюрираните банани. Разбъркваме внимателно и прибавяме остатъка от сухите съставки. Накрая и орехите. Разпределяме по равно във формите и печем около 45-50мин. Проверяваме с клечка, дали са готови (трябва да излезе суха). Оставяме ги да изстинат.


За крема:

420гр. натурален шоколад
190мл. еспресо/силно кафе
210гр. масло
2 банана

Смесваме кафето и накълцания на ситно шоколад  в купа, която поставяме на водна баня до пълното инкорпориране на съставките. Сваляме от огъня и прибавяме маслото. Бъркаме периодично, докато се разтопи. Разделяме на две и добавяме нарязаните банани към едната част, която ще ни послужи за пълнеж.

Тук е с 1/2 крем, без банани и само 2 блата. С повече определено е по-добре





Разрязваме всеки от изпечените блатове на две (общо стават четири). Поставяме в чиния за торта първия и напояваме със захарен сироп или прясно мляко (често смес от двете + няколко лъжици Cahlua). Слагаме 1/3 от крема с банан, след това следващ блат, напояваме, крем и т.н. С останалата шоколадова смес (без банани) намазваме тортата отвън. Украсяваме по желание.


Много добре върви със захаросани фъстъци, както е и в оригинал:

150гр. сурови фъстъци
100гр. захар
45мл. вода
1/2 ч.л. морска сол
1/8ч.л. канела

Смесваме фъстъците, захарта и водата в тенджерка и слагаме на котлона, на средна температура. Когато захарта се втечни, започваме да бъркаме периодично, докато се кристализира. Може леко да намалим температурата. Продължаваме да бъркаме и да заливаме фъстъците с все още течната смес. когато се покрият добре, от всякъде поръсваме солта и канелата. Разбъбркваме няколко пъти и разстиламе върху кухненска хартия за изстинат. Когато всичко е готово (и те и тортата) ги поръсваме отгоре. И... ями ям! :) Най-добре е да се хапва на стайна температура.





5 коментара:

  1. Здравейте, от доста време съм харесала тази торта и съм решила да я приготвя. Според вас, познавайки вкусът на блатовете, дали би се получило добре и с обикновен шоколадов ганаш - без кафе, тъй като ми се иска да го избегна? Благодаря предварително за съдействието и после ще се отчета за резултата :)

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей Габи! Нама проблем да се замени ганаша! Пак ще стане много вкусна!

    ОтговорИзтриване
  3. Привет отново :) Направих я и наистина се получи много интересна и вкусна торта. Благодаря за споделената рецепта :)

    ОтговорИзтриване
  4. moje li tortata da stoi vav hladilnika 24 chasa predi da q opitame

    ОтговорИзтриване
  5. Тази торта е елексир за душата и блаженство за небцето. Правила съм я два пъти.

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...