И най-коравите сърца ще бъдат разтуптени,
и най-злоядите деца – безкрайно изкушени!
Опиташ ли веднъж не мож се спря -
блаженство туй е, що топи се в твоята уста.
В основата на тази сладост лежи една лесна комбинация от масло, брашно и захар. Просто, нали? Но обръщам внимание - хубаво масло, качествено брашно и по възможност – кафява захар (пудра). От там насетне... нека въображението, ароматите и апетитът ви водят! Вариантите са безброй! До този момент аз съм пробвала три (за които сега ще ви разкажа), но планирам и четвърти – с дъх на кафе и мед.
Основна рецепта:
115гр/ 1/2 ч.ч масло
60гр/ 1/4 ч.ч пудра захар
175гр/ 1 1/2ч.ч брашно
1 щипка сол
Допълнително:
2с.л. пресни лавандулови цветчета (или 1с.л. сухи), грубо накълцани
Кората на 1 лимон (био)
4-5 капки портокалово масло
Пудра захар за поръсване
Разбиваме с миксер маслото и пудрата захар, след което добавяме брашното, солта, лавандулата, лимоновата кора и портокаловото масло. Омесваме на мека топка, която прибираме в хладилника за 15-на минути да стегне.
Загряваме фурната до 200°С. Разточваме тестото върху леко набрашнена повърхност. Дебелината му трябва да е около 4-5мм. Изрязваме курабийките с каквато форма пожелаем (за мен сърцата са най-подходящи за тези аромати). Нареждаме ги в тава, върху хартия и печем 10-на минути или докато станат златисти.
След като ги извадим ги оставяме 5 минути да отдъхнат в тавата, тъй като са доста чупливи. С помощта на метална шпатула (или друг подходящ, удобен прибор) внимателно ги преместваме върху метална решетка, за да изстинат напълно. Поръсваме с пудра захар.
Бисквитите могат да се съхраняват в добре затворен съд до една седмица.
Други вдъхновения:
Други вдъхновения:
С розова вода и тонка бобчета
Основната рецепта се запазва същата, просто към сместа добавяме няколко капки розова вода (аз… май действах направо с лъжици ;), малко ванилия и настъргано на фино ренде парченце тонка бобче. Действайте по интуиция и проверявайте как е на вкус. Ако тестото стане по редичко – добавете малко брашно.
С лимонова кора (био), лимонов сок и липов цвят.
Пак основната рецепта, към
нея прибавяме няколко капки лимонов сок, лимонова кора и шепа накълцани на ситно
цветчета от липа. По-добър вариант за внедряване на билкови, чаени и
всякакви други аромати ще споделя по-натам. Тук глазираме с пудра захар,
разтворена в няколко капки лимонов сок. И воала! Наслаждавайте се и
експериментирайте с любов!
Явно е нужно нещо повече от рецептата и фурна, за да се получат така вълшебни...
ОтговорИзтриванеМоже би едно специално докосване...
Което при мен е липсвало :")))
Ще опитам пак!
А какво се получи при теб? :)
ОтговорИзтриване