Страници

сряда, 5 октомври 2011 г.

Разтапящи маслени курабии

И най-коравите сърца ще бъдат разтуптени,
и най-злоядите деца – безкрайно изкушени!
Опиташ ли веднъж не мож се спря -
блаженство туй е, що топи се в твоята уста.


В основата на тази сладост лежи една лесна комбинация от масло, брашно и захар. Просто, нали? Но обръщам внимание - хубаво масло, качествено брашно и по възможност – кафява захар (пудра). От там насетне... нека въображението, ароматите и апетитът ви водят! Вариантите са безброй! До този момент аз съм пробвала три (за които сега ще ви разкажа), но планирам и четвърти – с дъх на кафе и мед.



Началото:

Лавандула с лимонова кора и портокалово масло 


Основна рецепта:

115гр/ 1/2 ч.ч масло
60гр/ 1/4 ч.ч пудра захар
175гр/ 1 1/2ч.ч брашно
1 щипка сол

Допълнително:

2с.л. пресни лавандулови цветчета (или 1с.л. сухи), грубо накълцани
Кората на 1 лимон (био)
4-5 капки портокалово масло
Пудра захар за поръсване

Разбиваме с миксер маслото и пудрата захар, след което добавяме брашното, солта, лавандулата, лимоновата кора и портокаловото масло. Омесваме на мека топка, която прибираме в хладилника за 15-на минути да стегне.
Загряваме фурната до 200°С. Разточваме тестото върху леко набрашнена повърхност. Дебелината му трябва да е около 4-5мм. Изрязваме курабийките с каквато форма пожелаем (за мен сърцата са най-подходящи за тези аромати). Нареждаме ги в тава, върху хартия и печем 10-на минути или докато станат златисти.
След като ги извадим ги оставяме 5 минути да отдъхнат в тавата, тъй като са доста чупливи. С помощта на метална шпатула (или друг подходящ, удобен прибор) внимателно ги преместваме върху метална решетка, за да изстинат напълно. Поръсваме с пудра захар.
Бисквитите могат да се съхраняват в добре затворен съд до една седмица. 

Други вдъхновения:

 С розова вода и тонка бобчета


Основната рецепта се запазва същата, просто към сместа добавяме няколко капки розова вода (аз… май действах направо с лъжици ;),  малко ванилия и настъргано на фино ренде парченце тонка бобче. Действайте по интуиция и проверявайте как е на вкус. Ако тестото стане по редичко – добавете малко брашно. 


 С лимонова кора (био), лимонов сок и липов цвят. 


Пак основната рецепта, към нея прибавяме няколко капки лимонов сок, лимонова кора и шепа накълцани на ситно цветчета от липа. По-добър вариант за внедряване на билкови, чаени и всякакви други аромати ще споделя по-натам. Тук глазираме с пудра захар, разтворена в няколко капки лимонов сок. И воала! Наслаждавайте се и експериментирайте с любов!


2 коментара:

  1. Явно е нужно нещо повече от рецептата и фурна, за да се получат така вълшебни...
    Може би едно специално докосване...
    Което при мен е липсвало :")))
    Ще опитам пак!

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...