понеделник, 10 октомври 2011 г.

Домашни еклери


Еклерчета тук, еклерчета там -
по-сладички от вас не знам!



Имам един приятел... всъщност, почти роднина :), който е влюбен... в моите еклери. Добре де, не само в тях, влюбен е и в други мои роднини, но тук няма да разказваме за тях. 


Та за еклерите. Който ги е опитал, нивга ги не забравя. Разказва за бях, рецепти желае... настоява... любимите роднини да се научат да ги правят и със затворени очи... Ух, пак се отплеснах. Нека направо ви ги представя!

ЕКЛЕРИТЕ!

(Ще ви дам рецепта за една доза, въпреки че аз винаги правя по две.)


За пареното тесто:

500мл. вода
щипка сол
125гр. масло
250гр. брашно
5бр. яйца (домашни/био/от свободни кокошки, моля)

За пухкавия, изкусителен крем:

500мл. прясно мляко (ако имате достъп до домашно – най-добре)
2 яйца (като гореспоменатите) – отделно белтъци, отделно жълтъци
150гр. захар
2 ванилии
3с.л. брашно (с връх)

50-100гр. натурален шоколад за декориране


Тъй. Започваме с тестото. Слагаме водата в тенджерка, да заври, след което добавяме солта и масълцето. След като то се стопи, наведнъж изсипваме брашното и започваме да бъркаме, докато получим хомогенна смес. Че и след това - бъркаме, докато тестото спре да се лепи по страните на съда. 



Сваляме от котлона и изчакваме леко да изстине (3-4мин.), след което слагаме първото яйце и бъркаме, докато сместа го поеме. Добавяме второто, бъркаме, третото и така, докато свършат яйцата. Ако правите двойна доза е много полезно да имате помощници наоколо, които да ви отменят в тази дейност, че наистина дотежава в един момент. :)



Тестото ни е готово и остава да го шприцоваме с желаната форма. По учебник пише накрайник с диаметър 12мм. Аз... експериментирам. Не ги правете много големи, защото бухват двойно.



Печем на 220 градуса, като ни трябва много пара. За тази цел сложете във фурната (още докато се загрява) малка, метална купичка с вода. Печем 20-25мин. Не отваряйте да проверявате как са поне 10мин!




Време е за крема. Разбиваме жълтъците, брашното и малка част от млякото до образуването на не много гъста каша. Междувременно слагаме останалото мляко със захарта на котлона, разбърквайки периодично. Когато почти е завряло изливаме брашнената кашица на тънка струйка и от тук на сетне бъркаме постоянно. Гледайте температурата да не е много висока, за да не загори крема по дъното. Когато се сгъсти достатъчно (2-3мин., след като заври) сваляме от котлона и слагаме ванилията. Понякога на този етап слагам бучка масло за разкош. В отделна купа с щипка пудра захар разбиваме белтъците на сняг. По рецепта ги прибавяме към крема, след като изстине, но тъй като не ми се рискува със сурови яйца, обикновено ги прибавям във все още горещия крем и резултатът е съвсем задоволителен. Разбъркваме внимателно с дървена лъжица, за да не спаднат белтъците.

Когато и крема и еклерите изстинат ги пълним! Можете да ги срежете на две, може да шприцовате крема през малка дупчица в дъното – каквото ви е на сърце и каквито са ви еклерите! :)


За украсата – стапяме шоколада на водна баня и с лъжица „наръсваме” еклерите.


Успех и да ви е сладко!

5 коментара:

  1. Еклерите са толкова вкусни и успешни, че точно заради този твой приятел, почти роднина...;)...се научих да ги правя и никога, ама никога не са достатъчно...Толкова са сочни и неустоими, че е удоволствие да се отдели време за тях да се направят...когато ще донесат толкова много усмивки...

    ОтговорИзтриване
  2. Разкошни са се получили твоите еклерчета! И на мен са ми любим десерт :)

    ОтговорИзтриване
  3. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  4. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  5. Много ми харесват рецептите и написаното от Вас! Не ми изглежда добре това, че сте оставили еклерите върху вестник/хартия с печатарско мастило - много е отровно!

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...