Отдавна тръпнех да попадна в този блог под някаква форма. Колко пъти бях приготвян, изпичан и омитан. Колко пръсти бяха облизани... Колко погледи светваха при вида ми. Чаках ли чаках... и знаех, че ще дойде и този момент!
Бях избран! Защо? Заради разкошното ми съдържание - не съдържам захар, постен съм! И доволно пълнозърнест. Същевременно толкова вкусен и сладък... Съвършен!
Родих се преди няколко седмици и от тогава ме създават всеки ден! Но не мога да остана само в сладкарницата, искам да бъда забъркан и в твоята кухня!
Безгреховен сладкиш със сини сливи
100гр. типово брашно
50гр. пълнозърнесто брашно
60гр. овесени ядки
1/2ч.л. сода
1щ. ванилия
1ч.л. кардамон
300гр. фурми (обезкостени)
200мл. овесено мляко
1с.л. лимонов сок
1/2ч.л. лимонова емулсия
90мл. олио от гроздови семки
600гр. сини сливи (или колкото да покрият плътно сладкиша)
Лесен съм! Размесете всичките ми сухи съставки и добавете накълцаните фурми. Сложете мокрите и ме разбъркайте качествено! Пригответе форма за торта с диаметър 26см. и хартия за печене. Изсипете моята смес и заравнете с лъжица. Нарежете сливите на половинки и обезкостете. Наредете ги плътно една до друга с вътрешността нагоре. Нека фурната ме очаква на 180°C. Отделете ни 45-50минути, извадете и ме оставете да изстина. С преобръщането в чинията ще се справите, нали?
Това е! Сега съм изцяло ваш...
Какво е лимонова емулсия - като потърсих в google ми отговори с точно тази статия... Утре го правя!
ОтговорИзтриванеЛимоновата емулсия е ето това - http://hitrini.com/product/1759/emulsia-za-pechene-limon-112-g.html
ИзтриванеМоже да се замени и с други лимонови овкусители, по възможност натурални.
Този коментар бе премахнат от автора.
ИзтриванеА защо да се обръща? Преди печенето сливите се подреждат отгоре, нали? На снимката на готовия сладкиш-отново са отгоре?!
ОтговорИзтриванеТози коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеДа и мен ме интересува защо да се обръща като наистина на снимките изглежда печен със сливите отгоре без да са смачкани от обръщането. Или се бъркам?
ОтговорИзтриванеИ се питам дали не мога да заменя фурмите (защото нямам в момента) със сушени сливи + стевия за сладост (която сливите няма да дадат колкото фурмите)?
Чудесна рецепта все пак и ще я забъркам точно сега!:) Благодаря!
Прекрасен блог! :) Ще следя редовно:)
Приготвих го три пъти вече :) Единия път беше с круши, но със сливи ми харесва повече. Не съм го обръщала.
ОтговорИзтриванеIt looks wonderful! :)
ОтговорИзтриванеОбръща се, за да се махне хартията за печене. :) После пак се обръща в чиния за сервиране. Разбира се, ако не ви трябва да изглежда официално, може и да си спестите салтата. :)
ОтговорИзтриване