Страници

неделя, 18 март 2012 г.

Войната на портокалите

Био портокали

Щеше ми се да напиша тази публикация мило и благо. С ентусиазъм и вдъхновение да ви говоря  за по-добрия избор, но... понякога нещата не са мили и благи.

Скъпи приятели! Ние сме едни големи лигльовци и глезльовци. Уж много знаем и много правим, а вечно си затваряме очите. Живеем в постоянен компромис. Компромисът с малките неща. Понякога едно МАЛКО нещо е МНОГО по-сериозно, отколкото едно ГОЛЯМО нещо. Една малка, самоотцепила се клетка е много по-опасна от голяяма група пасивни, незаинтересовани клетки (всички знаем за туморите). Затова, моля, нека обърнем внимание!

Смятаме, че е в реда на нещата тялото да боли тук и там, да изглеждаме и да се чувстваме зле. Смятаме, че е нормално да боледуваме от рак, алергии, депресии и с възрастта колекцията от заболявания да се обогатява. Нормално е. Нормално е, когато приемаме  МАЛКИТЕ НЕЩА без много-много да се замислим.

За едно от тях ще ви разправям днес. 

Приказка за портокаловата кора


Имало едно време една портокалова кора със сладкиш... М, не, чакай, друго беше. Имало едно време един сладкиш с портокалова кора... Хм. Нещо липсва. Имало едно време един сладкиш с портокалова кора и пестициди...

Всички обичаме хубави портокалови сладости. Особено по коледа този съставка е задължителна!

Но!

Колко от вас знаят, че портокалите се обработват преди да стигнат до сладкиша? Да вдигнат ръка! Колко от вас знаят, че тези химикали са НЕГОДНИ за консумация и реално са ОТРОВНИ? Пестицидите са създадени да убиват вредителите по растенията и да нарушават оплодителната им способност. На нас едва ли действат много по-различно. Колко от вас знаят, че преди да излязат на пазара голяма част от плодовете се боядисват с боя, която е КАНЦЕРОГЕННА (E121) и забранена за използване в хранителни продукти? Колко от вас знаят? И колко от вас стържат корички в любимите си сладкиши...?

Лесно е да направиш компромис. Нали след една хапка нищо няма да ти стане? Дали? Ами след две, три? Всички тези отрови се натрупват в организма и после се чудим защо страдаме.

Предлагам да премахнем от менюто си причинителите на болестта! Не е трудно. Трябва само да си дадем сметка. Сметка, че това е нашето тяло, нашият живот, нашата радост или страдание. Избор... Изцяло наш!

Вляво - нетретирани портокали; вдясно - обикновени от пазара


 .
Правени са изследвания както у нас, така и в чужбина. Изписани са редица статии, които разказват за съдържанието на вредни вещества в плодовете. Част от намерените пестициди са забранени, а друга изцяло над нормата. Някои от тях причиняват рак, други водят  до нарушения в нервната и репродуктивната система, главоболие, мускулни болки и слабост... списъкът е дълъг.

"Да-а, да-а", казват някои. "Те много работи са вредни, да спрем да ядем изобщо ли?"

Само едно нещо ще ви попитам - имали ли сте близък, който е имал злокачествен тумор и е преминал през лечение? Страдали ли сте от мигрена, от постоянни болки, или упорита, неизлечима алергия? И ако ЗНАЕХТЕ, че само това, само НЕяденето на третирани портокалови кори би ви/го спасило... щяхте ли да спрете?

Много са минусите и проблемите с храната, която се предлага днес. Пожелавам поне, когато ЗНАЕМ за какво става въпрос, да взимаме правилното решение.

Екологично чист портокал. Хапнах половината направо с кората

 .
Алтернативи

Вече има доста магазини, които предлагат екологично чисти продукти (поне в столицата). Хапва ви се портокалов сладкиш? Пригответе си! Килограмът варира между 4 и 5лв. Може да ви се струва скъпо, но наравете съпоставка - колко струва едно парче торта в коя да е сладкарница и колко ще струва вашият истински десерт? Не пестете от здраве.

Някой казват, че се развалят бързо. Така е, истинските плодове и зеленчуци са нетрайни. Ще си подберете. Ако пък няма... ще смените плода с някой сезонен. :) Намерите ли обаче, можете направите и това с чиста съвест:

 Предлагам ви и една рецепта, която приготвих с част от моите портокалчета:

Сладкиш с рожково брашно и портокал  
(постен)

150гр. брашно
3 ч.л. бакпулвер
50гр. рожково брашно
50гр. мед
50мл. зехтин/олио
200мл портокалов сок
настърганата кора на един портокал (био)
шепа лешници (по избор)
50гр. стафиди (по избор)

Загряваме фурната до 180°C. Приготвяме тавичка (20х30см.). В купа смесваме всички сухи съставки, плюс стафидите. В друга купа разбъркваме добре течните и прибавяме към сухите. Не забравяме и лешниците. Печем 25-30мин. След като изстине можем да намажем със следната глазура:

100гр. пудра захар (за препоръчване домашно смляна)
2с.л. портокалов сок
настърганата кора на един портокал (био)

 Да ви е сладко и осъзнато!

9 коментара:

  1. Четейки, осъзнах, че на доста от въпросите относно обработката на плодовете отговарям с не, за съжаление на един отговорих с да ... наистина не знаех, че ги обработват с химикали и бои ... Накарам ме да се замисля сериозно не само за себе си, но и за хората, на които поднасям сладкиши с портокалова кора. Благодаря за споделеното! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Мила Габи,

    Същото важи и за лимоновите корички. Преди два-три дена си купих био лимоново масло, мирише божествено! Вярно, 10лв. е, но като слагаш по 3-4 капки и не излиза толкова скъпо. Ползвам и портокалово на Балев, което е 2,5лв. (лимоновото им не ми харесва). И сладкишите стават прекрасни!

    Днес бях на зъболекар и след като се разревах на стола от болки (при все всичките упойки), осъзнах съвсем ясно, че ОТ ЗДРАВЕТО ПО-ВАЖНО НЯМА! И нека си го пазим, докато си го имаме. Че после е страшно...

    ОтговорИзтриване
  3. Здравей Светле,
    Пишеш толкова увлекателно за важни неща! Здравето е безценно, но младите хора, като че ли не го осъзнават!Поздравите "Здравей" и "Желая ти здраве" са най-естественото нещо на света, но ни звучат толкова тривиално...Според мен, ако искаме плодовете и зеленчуците да не ни вредят, трябва да ги консумираме само в сезона им - напр. череши през юни, дините - през август, краставици и домати през лятото и т.н. А, и още нещо, екзотичните плодове, които не виреят по нашите земи, да се измиват добре и ... без кората, моля! Аз си беля винаги ябълките, краставиците, морковите, всичко, което има кора :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет Галка!

      Съгласна съм за сезонните плодове и зелечнуци! И най-добре, ако са отгледани някъде наблизо до района, в който живеем! Няма по-важно от здравето. То е трамплинът, който ни помага да проявим истинската си същност. Без него... е мъчно.

      Изтриване
  4. Здравей Светослава,
    Би ли ми казала откъде си купи лимоновото масло? Миналата седмица обиколих магазините и все ми казват, че имат масла, но са за козметични цели. И как точно се казва портокаловото от Балев, за да знам какво да им искам :) а не да ми казват пак че нямат.
    Благодаря ти!
    Веселина

    ОтговорИзтриване
  5. Привет!

    Извинявам се за закъснелия отговор. Портокаловото купувах от едно био магазинче на Солунска - отсечката между Ботев и Княз Борис, не мога да кажа точния адрес. Пада се от лявата срана, посока към Витошка. Възможно е да са сменили дизайна на опаковката, но фирмата е тази - http://www.zdravnitza.com/shop/product.php?ProductID=188

    Още за готвене с етерични масла можеш да прочетеш тук - http://www.youngliving.com/en_US/wellness/natural-household-products/cooking-with-essential-oils.html

    Колкото до лимоновото, него купувам от Зоя - www.zoya.bg

    Поздрави!

    Светослава

    ОтговорИзтриване
  6. Здравейте,

    току що открих вашата страница и от видяното до тук съм възхитена!
    Бих искала да нзам, а как подхождате към не до там био продуктие, които са в био магазините. Гледала съм и репортажи и съм чела статитии, според които някои от тези сертифицирани ферми злоупотребяват. Как вие отсявате, кои от плодове са наиситна био? Как проверявате сертифициращата институция,а фермата ?
    Благодаря ви предварително за отделеното време!

    Поздрав:
    Антония

    http://healthycookingbya.blogspot.com/

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Антония!

      Според нас не е нужно един продукт да е "био", за да е качествен. Осланяме се на личната си преценка и личния контакт с производителя. Когато става въпрос за продукти, който са вносни (портокали) разчитаме, че щом твърдят, че са органично чисти са такива. Темата е дълга.

      Моето лично мнение е, че трябва да се радваме на живота повече, от колкото да издребняваме и да следим всичко и всички. :)

      Изтриване
    2. Здрвей Светослава,

      Благодаря за отговора!

      Амин, да се радваме на живота и аз съм за това!

      Хубав уикенд!

      Поздрав:
      Антония

      Изтриване

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...