Страници

събота, 25 февруари 2012 г.

Основна рецепта за блат без яйца



Защо ни е торта без яйца...? Причини - всякакви. От липсата им в хладилника, през различните алергии и вкусови непоносимости, та до съзнателния избор, че те не са храна, която искаме да попада в нашето тяло.

Замисляли ли сте се какво се съдържа в яйцата, които се предлагат в магазините? С какво точно са хранени кокошките, по какъв начин са били гледани? Ако човек прояви интерес и се разрови ще открие... много. Затова ви предлагам и тази алтернатива.

Основна рецепта за блат без яйца

200гр. брашно (препоръчвам био, Слънце Луна)
1 щипка сол
4ч.л. бакпулвер
100гр. кафява захар
200гр. течност със стайна температура (прясно/кисело/соево/кокосово мляко, плодов сок)
60гр. разтопено масло/зехтин/олио
1ч.л. екстракт от ванилия (1-2 пакетчета на прах)

 
"Бяло" и Бяло брашно. Кое да си изберем...?

Загряваме фурната до 180°C. Пресяваме брашното заедно с бакпулвера и добавяме захарта. В отделна купа смесваме течните съставки, след което прибавяме към сухите и разбъркваме добре. Изсипваме във форма за торта с размер 20см. (или друг съд по избор) и печем 30-40 мин. (проверяваме с клечка). Като блатът се изпече, оставете 10-15 мин. да изстине в съда, след което преместете на решетка. Добре е да се изчака няколко часа, преди да се среже, а най-препоръчително е това да се случи на следващия ден. Докато е съвсем пресен е много пухкав и крехък и има опасност да се счупи. 

Ако искате да бъде шоколадов добавете 30-на грама какао и още толкова милилитра вода. Може да сложите и 2-3с.л. счукани орехи, кокос и различни подправки. Експериментирайте!

Аз лично направих два варианта. Смесих 1:1 кокосово мляко и вода (за да не стане твърде калорично) и разделих поравно за двете смеси. Едната забърках с какао, масло и мускавадо, а в другата сложих зехтин и обикновена кафява захар. (Имайте предвид, че мускавадото изиска по-голямо количсетво, за да подслади достатъчно.) Разликата в крания резултат ще откриете във вашата практика. :)


Да ви е сладко и вдъхновяващо!

Мускавадо е подходяща за сладкиши с по-наситен вкус.





4 коментара:

  1. благодаря за рецептата, утре ще я пробвам. Дано да се получи, защото дъщеря ми ще стане на 1 годинка и много ми се иска аз да и направя тортата:)

    ОтговорИзтриване
  2. А течностите и олиото в грамове ли да ги мерим или в мл защото се получава различно количество?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разликата в крайния резултат е несъществена. А и всичко зависи от конкретните марки, качество и вид на продуктите. Така че както ви е по-удобно.

      Изтриване
  3. На този вид блат трябва ли му сироп като сглабяме тортата или е достатъчен крема? ��

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...