Страници

вторник, 1 ноември 2011 г.

Оризов пудинг


Отдавна искам да споделя тази рецепта с вас. От първия момент, в който попаднах на нея, знаех, че това ще е нещо специално. След първата хапка... нямаше връщане на зад - никога повече няма да погледна друга!

Какво е специалното в нея? Бих казала богатството. Богатството на вкусове и аромати, на качествено подбрани продукти - да знаеш, че ядеш нещо чисто и пълно с енергия.

Какво ни е нужно

1ч.л. гхи (пречистено масло)
50гр. ядки (шамфъстък, бадеми, кашу)
80гр. стафиди
50гр. басмати ориз
1л. прясно мляко (по възможност домашно)
3 шушулки кардамон
щипка шафран
1 1/2 с.л. мед

Най-добре е да работим в съд с незалепващо покритие, защото ни чака доста бъркане. 


Първо загряваме гхи-то и запържваме в него стафидите и накълцаните ядки. Изваждаме ги с решетъчна лъжица и в същата мазнина запържваме басмати ориза (предварително измит) за 2-3 минути.


Добавяме млякото и качваме температурата, за да заври. Когато това се случи, намаляваме и продължаваме да варим, докато се сгъсти хубаво (20-на минути). Бъркаме през цялото време. 

Когато се сгъсти достатъчно (според вашия вкус) слагаме шафрана, стрития на прах кардамон и половината от запържените ядки и стафиди. Варим още няколко минути, за да поеме по-добре ароматите и сваляме от огъня. Оставяме сместа да поизстине, след което добавяме меда. Разпределяме в купички и поръсваме с останалите ядки за украса. При мен се получиха две, по около 300гр., което си е солидна порция. Спокойно може да се раздели на четири.


Насладата е несравнима...



П.С. Как и защо се прави гхи. Това е пречистено масло, от което сме извлекли протеините и сме изпарили водата. В следствие от което, то не гранясва и може да се съхранява и на стайна температура. Не загаря при пържене и има мек и фин аромат.

 

Приготвя се по следният начин: слагаме маслото в тенджерка да се стопи. Когато заври, намаляваме температурата така, че да къкри съвсем леко. По повърхността започва да се отделя пяна, която отстраняваме периодично, без да разбъркваме. Следим как се променя. Готово е, когато стане съвсем прозрачно. За 1кг. масло е нужен около един час.

Прецеждаме през няколко ката марля и съхраняваме в буркан или глинен съд. За всеки случей е по-добре да го държите в хладилника. Вече може да си приготвяте много вкусни и здравословни нещица!


5 коментара:

  1. Много ми харесва рецептата ти и обезателно ще я опитам, ще дам отзив после. Запали ме и по гхито, но него ще гледам да си го купя готово :)
    Поздрави от Хелзинки :)

    ОтговорИзтриване
  2. Много ми хареса, усетих аромат! Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  3. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  4. Може ли вместо гхи да е обикновено масло? Оказа се, че миризмата на гхито и вкусът му са ми непоносими.

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...