събота, 27 октомври 2012 г.

Слънце в моята чиния | Sunshine in my plate




Кой не обича лятото? С неговите омайни дни, уханни нощи и това фино чувство за лекота, което витае из въздуха... и някак си тъй, неусетно... помага и сбъдва мечтите. Кой не обича да тича по поляните, да пие дъхав чай от пресни билки и да слуша истории за отминали времена? Да си ляга късно и да става рано, защото трепетното чувство за утрешния ден е тъй вълнуващо!

Кой не го обича? 

Everybody loves the summer, with its enchanting days and fragrant nights. And this sweet feeling of  lightness in the air... that makes you believe, that all the dreams can come true. Do you like running in the grassy meadows, enjoying a cup of savory tea, made of fresh herbs and listening to the magical stories of the past? Do you like to go to bed late, and get up early, because of the exciting feeling for the beauty of tomorrow?

Do you like it?

Все още не беше лято, когато усетихме топлия полъх. Снегът още не се бе стопил, но игривият гъдел на новата идея взе да ни предизвиква. 

Бе още зима...

It wasn't summer yet when we felt the warm breeze. The snow was melting, giving way to the new inspiring idea.

It was still a winter...

 ... а ние - юруш! - на фестивал! В другия край на страната! Запалихме колата, грабнахе топлите дрехи и хайде, към Широка Лъка. Танци, песни... веселба голяма! И ние с нея, и ние в нея... Който е бил там, няма как да не ни е видял. :)  

Но след многото игра човек огладнява, та дойде големият въпрос "Ами какво ще ядем?!". Наоколо кръчмета - много. Да, ама като сме вегетарианци...?

... but nothing could stop us! There was a folklore festival at the furthest part of the country that was calling us. So we grabbed some warm clothes, jumped in the car, and here we come - Shiroka Luka! Dances, songs... such a joyful time! We took part in all of the events.

After providing food for the soul we had to supply food for the body. And here came the big question - "What are we going to eat?!" There were a lot of taverns around, but none of them carried vegetarian food. 


Като сте вегетарианци... дръжки! Три дена на туршия! И там, някъде между маринованата краставичка и маринованата чушка, вярвам, се роди проекта... 

"Vegetarians? Such "animals" don't live around here.",  people said. Three days we ate nothing but pickles. And amidst the marinated cucumber and the marinated pepper, our project was born...

 ДА ВЗЕМЕМ НЕЩАТА В СВОИ РЪЦЕ

 LET'S TAKE THE MATTERS IN OUR HANDS!
 

Представям ви лятната кухня на Ананда! Проект невъзможен без особената подкрепа на младостта, лятото, задълбочената и последователна мисъл, актьорските умения на участващите, случайността, късмета и добрите намерения!

Let me introduce you Ananda's summer kitchen! This project was possible only due to the young spirit, the summer itself, the deep and constructive thought, the participants' playful act, the chance, the luck and the good intentions!


Решихме да дадем избор на хората. Една алтернатива и/или допълнение към храната, която се предлага обикновено на съборите. Възможност за всички, които не искат да пълнят телата си с кюфтета, кебапчета и пържени картофи. Не искахме никой да остане гладен! Основни специалитети в нашето меню бяха боб чорбата, гъбите с ориз и пресен джоджен, качамакът с коприва и богата гама от зеленчукови яхнии. Сутрин имаше кафенце с палачинки (без яйца), пресни плодове, а за по гладните и макарони със сиренце. За десерт много и разнообразни блаженства!

Give people a chance! Usually the food offered to festivals is prepared in barbeque style. But what could you eat if you don't want to put greasy, fatty meats and potatoes in your body? We decided to give an alternative. Our specialties were hearty bean soup, rice mushrooms with spearmint, polenta with fetta cheese and nettle, and etc. For breakfast we served Turkish-style coffee with homemade eggless crepes, fresh fruits and for the most hungry we had pasta with cheese. Of course there were a lot of desserts! 


Вярваме, че всички сме проводници на една и съща енергия, която пречупваме чрез своите сетива, таланти и качества. И тя излиза различна и цветна. По нашия си начин, шарена.

We believe that the same Energy runs thru us and we all express it in a different way, according to our senses, talents and qualities. It manifest itself in various colors, shapes and aromas. 


Така тя протече през нас... :)

This is how the Energy run thru us... :)

...и премина във вас. :)

... and came to you. :)


Вярваме, че следващото лято пак ще сме по поляните! Аз не зная по хубаво място. Каня и теб! :)

I can't think of a place better than the mountain meadows. Next summer we will be there again and you are invited to join our table! :)


Всички снимки можете да разгледате тук:

More photos are available here:

Узана Поляна  Фест  | Uzana Polyana Fest

Гела | Gela



6 коментара:

  1. Здравей, интересно ми е с какво снимаш и дали обработваш снимките? Харесвам всички, всички, не само тези, които са в този пост :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет! Снимам с Canon 350D. С китовия обектив напоследък, тъй като си счупих 50мм-тровия. Разбира се, всичко минава през Photoshop. :)

      Изтриване
  2. Аз снимам с Canon EOS 600D, с китовия обектив и може би затова качеството на снимките ми не е толкова добро. Твоите снимки са доста по-цветни. Както и да е, поздравления за хубавите рецепти и прекрасните снимки :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снимам в RAW формат и това позволява по-фина обработка и добро качество. Цветовете и яркостта спокойно можеш да ги дооправиш във фотошоп. Ако искаш прати ми някоя твоя (необработена снимка) на anandaMoments@gmail.com и аз ще си поиграя, да видим какво може да стане. ;)

      Изтриване
  3. Да, и аз снимам в RAW, предполагам че губя качество заради обектива. Пратих ти една снимка. Благодаря ти предварително за отделеното време :)

    ОтговорИзтриване
  4. Must be very interesting for someone to visit such festivals!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...