Страници

понеделник, 15 октомври 2012 г.

Постен, ама постен! | The Most Lenten Cake!



Ако ви се хапва нещо пълнозърнесто, без захар, без грам мазнина и същевременно сладичко, имам нещо точно като за вас!

If you are hungry for something wholemeal, sugar free, fat free and at the same time sweet and nice, I've got something for you!

Вдъхновението за тази разкошотия дойде след редица посещения в кабинета на д-р Гайдурков. Дълго време се чудех и маех как да направя сладкиш, същевременно вкусен и безвреден за нашето тяло. Не трябваше да включва термично обработени мазнини, сол и захар. След усърдно ровене в книгите и чесане на нос стигнах до тук:

After several consultations with Dr. Gaidurkov I was inspired to find a cake recipe, tasty enough to satisfy the most fastidious, and at the same time good for the body. I wasn't supposed to use fat, eggs, sugar and salt. After a long research and nose scratching, I came to this:

Постен сладкиш с тиква и плодове | Lenten Fruit Cake


200гр. настъргана тиква (може да замените и с моркови)
100гр. стафиди
100гр. пресни фурми
150мл. вода
1ч.л. канела
1/2ч.л. бахар
1/2ч.л. индийско орехче

250гр. типово брашно (половината замених с пълнозърнесто)
2ч.л. бакпулвер
1ч.л. сода
150мл. вода
100гр. накълцани сини сливи

Настъргваме тиквата и я слагаме да се вари в тенджерка, заедно със стафидите, накълцаните фурми, подправките и 150мл. вода. След 5-6 минути, когато сместа се сгъсти, сваляме от котлона и я оставяме да попие ароматите за 3-4часа.
Загряваме фурната до 150°C. Смесваме всички сухи съставки, след това добавяме плодово-тиквената смес, водата и сините сливи. Разбъркваме добре и изсипваме в продълговата форма за кекс. Печем около 2 часа. След първия час можете да проверявате през 15 мин. за готовност. Много е вероятно клечката да излиза мокра, тъй като имаме доста и сочни плодове, така че... трябва да призовете на помощ и интуицията. :) Оставяме го за 10 мин. да се охлади в тавичката и обръщаме върху метална решетка.

Най-чудесен е за закуска на следващия ден, намазан с масълце! Бон Апети!

200 g grated pumpkin (you can use carrot as well)
100 g raisins
100 g fresh dates (chopped)
150 ml water
1 tsp cinnamon
1/2 tsp ground nutmeg
1/2 tsp ground allspice

250 ml whole wheat flour
2 tsp baking powder
1 tsp bicarbonate of soda
150 ml water
100 gr chopped dried plums

In a saucepan, boil the water, raisins, dates, spices and the grated pumpkin for 5-6 minutes. Pour the mixture into a mixing bowl and leave it for about 3-4 hours to absorb the aromas. Mix all the dry ingredients, add the fruit mixture, water and dried plums, and beat with a spoon. Turn into the prepared cake tin and bake for approximately 2 hours. Check the cake every 15 minutes after the first hour. Have in mind the big amount of fruits inside, so the skewer can never come out absolutely clean. Remove from the oven and allow to cool for 10 minutes. Turn out onto a wire cooling rack.

Best served with butter for breakfast! Bon Apettit!

1 коментар:

  1. Здравейте, сладкишът изглежда прекрасно! Дали ще се получи добре, ако заменя тиквата с равни количества моркови и ябълки? Просто никак не обичам тиква :/

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...