петък, 29 юни 2012 г.

Бананово и млечно

"Ммммм-м-м-м-м... ..." е звукът, който ще чуете, когато някой опитва тази сладост! "Ммммм-м-м-м-м " в цялото му разнообразие, с богати тоналности и разтапящи извивки.  "Ммммм-м-м-м-м... ", размекващо коленете... 

Това е сладкиш с дълга история, леко пикантна, в няколко серии, но със съвършено блажен край!

Дълго ми бе НАМЕКВАНО... "Хайде, няма ли да го приготвиш отново?!"  и ето ти на, сгоден случай, рожденият ден на пламенно надяващата се! :)

В чест на Марина! Бананвият чийзкейк!



За основата:

200гр. пълнозърнести шоколадови бисквити
70гр. разтопено масло
шепа смлени орехи
(добавих и 1с.л. какао, нали съм си шоколадов маниак)

За крема:

500гр. извара
500гр. банани (без обелките)
300гр. кафява захар 
сокът на един лимон
1с.л. царевично нишесте
300мл. млечна сметана (в случая използвах с 20% масленост)
200гр. бял шоколад
ванилия




Добре е да се пече вечер, за да може да изстине във фурната на леко отворена врата. Каква по-чудесна закуска за любимия...? Но, разбира се, следобедните соарета също не са за изпускане. ;)

И тъй. Загряваме фурната до 150°C. Приготвяме тава с диаметър 26см и слагаме хартия за печене. Ако използвате форма с махащи се стени е добре да я поставите в друга тава, тъй като е възможно част от маслото да изтече, ако не се затваря плътно.

Счукваме бисквитите на трохи и ги смесваме с орехите и разтопеното масло. Разстиламе сместа на дъното на тавата.

Разтопяваме шоколада на водна баня и го прибавяме към останалите съставки за крема. Хубаво разбиваме с пасатор, кухненски робот или друго средство, което имаме под ръка, докато се получи гладка смес. Изсипваме върху основата и слагаме да се пече за около час и половина. Трябва да се зачерви отгоре и когато боцнете, клечка да излезе сравнително суха (все пак си е сочен сладкиш). За изстиването вече говорихме - баавно и дъълго. 


След като сладкишът е напълно студен, внимателно минете с нож по края на тавата, за да го освободите в случай, че има нещо залепнало. Смело го обърнете върху плоска чиния, отлепете хартията за печене от дъното и пак смело го върнете в друга плоска чиния. :) Звучи по-страшно от колкото е в действителност.

За украса използвах няколко лъжици овче мляко, което смесих с малко пудра кафява захар и намазах отгоре. Може да използвате цедено кисело мляко или да си го хапвате просто така. Бон апети!

П.С. Приятелиии, споделете с приятелииии! :))


П.С. 2. Тази статия нямаше да е възможна, ако рожденничката не беше пратила едно парче за мен. 

9 коментара:

  1. Страхотно изглежда. Сигурна съм, че е много вкусен. Непременно ще го пробвам.

    ОтговорИзтриване
  2. Мнооого е вкусен, да!! И много лек!

    ОтговорИзтриване
  3. Мила ми Ананда, аз само да питам какви са тез пълнозърнести какаови бисквити и има ли ги навсякъде?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мила ми Ванилке, не... помня. :) Може да се използват какви да е бисквити - шоколадови или не, пълнозърнести или не. Може и сама да си ги направиш. ;)

      Изтриване
  4. Здравей,
    Много ми допада десерта, само ми кажи моля те, сметаната какво я правиш, разбита ли я слагаш или течна
    Поздрави
    Биби

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет Биби! Сметаната я слагаш така, без да я разбиваш. Колкото по-висока масленост, толкова по-добре. Аз обикновено купувам от метро с 35%.

      Изтриване
  5. Чуден! Вчера озари и нашата трапеза след вечеря :) След като го опитах в главата ми изникна спомена за детска каша Слънчо - банан, която като малка обожавах :)

    ОтговорИзтриване
  6. Love bananas and your dessert looks so delicious!

    Have a lovely week :)

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...