сряда, 19 октомври 2011 г.

Помните ли лятото...?



... С неговите дълги, слънчеви дни. С неговата гъста, плодова сладост, която залива сетивата ви, неговата лекота и аромат... Помните ли?

Имам да ви оставя нещо за спомен. Една сладка рецепта, за една двойно по-сладка тортичка, която ще ви  усмихва през зимните вечери (особено пък ако е споделена). Поздрав от последния летен ден!

неделя, 16 октомври 2011 г.

Темпериране на шоколад



Шоколадът е голям глезан. Не си мислете, че ще го сложите в тенджерата и ще го стопите просто така. Той е капризен. Изисква специално отношение. Иска да бъде гален с лъжицата, нежно да се стапя, бавно. Да му е топличко, но не съвсем. Да му е сухо, абсолютно сухо и не на последно  – има нужда от време. Ако не можете да му го дадете, по-добре не се захващайте!

понеделник, 10 октомври 2011 г.

Домашни еклери


Еклерчета тук, еклерчета там -
по-сладички от вас не знам!



Имам един приятел... всъщност, почти роднина :), който е влюбен... в моите еклери. Добре де, не само в тях, влюбен е и в други мои роднини, но тук няма да разказваме за тях. 

неделя, 9 октомври 2011 г.

Бабин рожден ден

Баба обича да танцува. Като млада е пяла в хор. Държи на изпипаните работи и никога няма да те пусне, да си идеш гладен. Баба има рожден ден. Става на 80. Как да не и направиш торта? Торта, пълна със спомени. И с бъдеще! С едно сладко такова!


четвъртък, 6 октомври 2011 г.

На гости на списание МЕНЮ

Тиква! Тиква! Тиква-а-а! Дойде ли сезонът на тиквите, потривам доволно ръце и се усмихвам при мисълта за всички тези вкусотии, които ни чакат - мен, нея и вас. :) От купищата сладкиши с канела, кардамон (ах как върви с кардамон) и ядки, до най-апетитните ястия с лучец, чушчици, фасул... Ех... тиквичке сладичка. И винаги с мед! Винаги!


Този месец сме на гости на списание МЕНЮ. И разбира се, не може да пренебрегнем нейно величество! Предлагам ви едно красиво и изкючително вкусно есенно блюдо. Сосът към ориза е така омайващ... а тиквата и лукчетата се топят в устата.

сряда, 5 октомври 2011 г.

Разтапящи маслени курабии

И най-коравите сърца ще бъдат разтуптени,
и най-злоядите деца – безкрайно изкушени!
Опиташ ли веднъж не мож се спря -
блаженство туй е, що топи се в твоята уста.


В основата на тази сладост лежи една лесна комбинация от масло, брашно и захар. Просто, нали? Но обръщам внимание - хубаво масло, качествено брашно и по възможност – кафява захар (пудра). От там насетне... нека въображението, ароматите и апетитът ви водят! Вариантите са безброй! До този момент аз съм пробвала три (за които сега ще ви разкажа), но планирам и четвърти – с дъх на кафе и мед.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...