Страници

сряда, 19 октомври 2011 г.

Помните ли лятото...?



... С неговите дълги, слънчеви дни. С неговата гъста, плодова сладост, която залива сетивата ви, неговата лекота и аромат... Помните ли?

Имам да ви оставя нещо за спомен. Една сладка рецепта, за една двойно по-сладка тортичка, която ще ви  усмихва през зимните вечери (особено пък ако е споделена). Поздрав от последния летен ден!


Пандишпанова торта със смокини


Това беше първата ми домашна среща с класическия пандишпан - само брашно, захар и яйца. Никакви набухватели, никаква мазнина, нищо. Само вие и изкуството на доброто разбъркване! ;) Предизвикателство ли надушвам...?

Ще ви дам рецепта за цяла доза, каквото и да значи туй, тъй като в моята книга няма грамажи и диаметри на тавите. Тя е за волни души. Аз направих половин, че да не ми се лепне твърде много на дупето. :)

Пандишпанов блат

1 равна чаена чаша брашно
3/4 ч.ч захар
7 яйца (стайна температура)
2 пак. ванилия

Разделяме яйцата на жълтъци и белтъци. Първите разбиваме на слаб огън (аз работих на водна баня) с половината от захарта, докато сместа побелее и се сгъсти. Сваляме от котлона и продължаваме да разбиваме, докато изстине. Белтъците разбиваме на твърд сняг с останалата захар и добавяме към жълтъците, като внимателно разбъркваме с дървена лъжица. След това пресяваме по малко от брашното, разбърквайки леко, докато се инкорпорира напълно. Не прекалявайте, за да не спадне тестото. Изсипваме във форма за торта (за 1/2 количество използвах 15см). Не се престаравайте с обирането на тестото от стените на купата. Ако в тавата падне недобре рабъркана смес или такава, с повечко брашно, там просто няма да бухне и блатът ще стане крив. Печем на 180°C. Време... не засякох времето. :) Трябва да набъбне, да покафенее отгоре. Проверявайте с клечка - когато излезе суха, е готов.


За крема ( За 1/2 доза блат):

350гр. домашна рикота (или извара)
200гр. кисело мляко
1/2 (до 2/3) сладко от зелени смокини (плодовете нарязани)
1 шепа пресни листа от индрише (накълцани)
1 пак. ванилия

Рикотата (изварата), киселото мляко и ванилията разбиваме с миксер и добавяме останалите съставки. Разрязваме блата на три и намазваме с кремче, запазвайки малко за външната част на тортата. Декорираме с орехчета или каквото друго ни е на сърце. Сиропът от сладкото и суроватката от киселото мляко прекрасно напояват сладкиша и става почти като реване.

Ако сме честни аз сложих цял буркан сладко, ама стана бая сладичко и доста сос изтече, затова предлагам да го намалим на половина или с 1/3. :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...