Страници

четвъртък, 6 октомври 2011 г.

На гости на списание МЕНЮ

Тиква! Тиква! Тиква-а-а! Дойде ли сезонът на тиквите, потривам доволно ръце и се усмихвам при мисълта за всички тези вкусотии, които ни чакат - мен, нея и вас. :) От купищата сладкиши с канела, кардамон (ах как върви с кардамон) и ядки, до най-апетитните ястия с лучец, чушчици, фасул... Ех... тиквичке сладичка. И винаги с мед! Винаги!


Този месец сме на гости на списание МЕНЮ. И разбира се, не може да пренебрегнем нейно величество! Предлагам ви едно красиво и изкючително вкусно есенно блюдо. Сосът към ориза е така омайващ... а тиквата и лукчетата се топят в устата.


Салата с печена тиква


Необходими продукти:

3ч.ч тиква, нарязана на кубчета (2,5см)
Зехтин
морска сол, финно смляна
12 малки червени лукчета, обелени
(или 3 средни, обелени и нарязани)
2 чаши сварен кафяф ориз

Сос:

1/3 ч.ч. слънчогледови семки
1/3 ч.ч. олио (по възможност шарлан)
2 с.л. лимонов сок
¼ ч.л. сол
1 с.л. мед
2 с.л. топла вода
½ чаша магданоз, ситно нарязан




Сложете тиквата в съд с капак, добавете щедро количество зехтин, няколко щипки сол и разтръскайте добре. Подретете в тава, върху хартия за печене. Разбъркайте лука с малко зехтин, поръсете със сол и подредете на отделна хартия. Печете, в предварително загрята до 190°С фурна, за около 45 минути или докато зеленчуците апетитно покафенеят и се карамелизират. Хубаво е и тиквата и лукчетата да се обърнат 1-2 пъти, за да могат да се зачервят от всички страни.

Междувременно пригответе дресинга. С блендер пюрирайте слънчогледовите семки, олиото, лимоновия сок, солта и меда до получаването на гладка смес. Ако е необходимо може да се добави малкотопла вода, за да се разреди. Сложете 2/3 от магданоза и разбъркайте.

В голяма купа смесете сварения ориз с 2/3 от дресинга. Прибавете запеченитте лукчета и внимателно разбъркайте веднъж-два пъти. Изсипете в красива чиния и подредете отгоре парченцата тиква. Украсете с останалата част от соса и стръгчета магданоз.

Бон Апети! :)


Споделете после как ви се е усладило!

2 коментара:

  1. Каква тиква сте ползвали за целта? Тези, коиот масово се продават няма ли да сладнят и да не се получи ефекта на салата?

    ОтговорИзтриване
  2. Ооо, сладостта на тиквата е част от чара на цялата рецепта! :) Всякаква тиква може!

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...